Chce Pan bronić tezy, że ja jakoby uważam, że Włosi nic nie wiedzą o gotowaniu?
Czy raczej, że pesto nie ma nic wspólnego z bazylią, za to ma z serem?
Włoska wikipedia pisze o pesto tak (podkreślenie moje):
Il pesto (pronuncia in lingua ligure: pestu) è un tipico condimento originario della Liguria. Il suo ingrediente base è il basilico (Ocimum basilicum) o meglio, il Basilico genovese (in lingua ligure baxeicò [baʒeɪ‘kɔ] o baxaicò [baʒaɪ‘kɔ]), pianta originaria dell’Asia tropicale.
Kuchnia to jest coś żywego i dynamicznego stąd zapewne wszelkie odmiany pesto, no ale z nas dwojga to przecież nie ja jestem kulinarną purystką.
Panie AnCz
Do czego Pan zmierza, bo się chyba pogubiłam.
Chce Pan bronić tezy, że ja jakoby uważam, że Włosi nic nie wiedzą o gotowaniu?
Czy raczej, że pesto nie ma nic wspólnego z bazylią, za to ma z serem?
Włoska wikipedia pisze o pesto tak (podkreślenie moje):
Il pesto (pronuncia in lingua ligure: pestu) è un tipico condimento originario della Liguria. Il suo ingrediente base è il basilico (Ocimum basilicum) o meglio, il Basilico genovese (in lingua ligure baxeicò [baʒeɪ‘kɔ] o baxaicò [baʒaɪ‘kɔ]), pianta originaria dell’Asia tropicale.
Kuchnia to jest coś żywego i dynamicznego stąd zapewne wszelkie odmiany pesto, no ale z nas dwojga to przecież nie ja jestem kulinarną purystką.
Dodam jeszcze, że w moim przepisie jest ser.
Gretchen -- 02.03.2009 - 21:16