@dorcia blee

@dorcia blee

Drożdżówka z kruszonką – przepis na 1 blachę.

- 0,5 kg mąki krupczatki – 5 dag drożdży – 1 całe jajko – 1 żółtko – szklanka mleka – 6 dag masła – 0,5 szklanki cukru – szczypta soli

Tłuszcz roztopić. Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru.
Całe jajko i żółtko ubić mikserem z resztą cukru.
Mąkę przesiać do miski.
Drewnianą łyżką wymieszać wszystko dolewając mleko.
Przykryć ściereczką.
Odstawić na 10 minut w ciepłe, spokojne miejsce.
Przemieszać ponownie(ale już krótko)
Odstawić na kolejne 15 minut, niech podrasta.
Po czym wyłożyć na blachę, uprzednio wyściełaną odpowiednim papierem.

Równolegle robimy kruszonkę. – 8 dag mąki krupczatki – 5-6 dag masła posiekać w tej mące – 5 dag cukru pudru – pół torebki cukru waniliowego
Wszystko wyrobić do konsystencji takich “kluseczek”.

Na to ciasto, które już sobie leży na blasze, można położyć wiśnie, uprzednio obtoczone w mące (aby się nie pozapadały w ciasto) i wtedy posypać to wszystko wyrobioną kruszonką.

Przed wstawieniem do piekarnika odczekać jeszcze 15-20 min, aby ciasto dostatecznie podrosło.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.
Pieczemy 40min nie zaglądając w trakcie.
Po tym czasie od razu nie wyciągać, można uchylić lekko piekarnik.

Mam nadzieję, ze wyjdzie.

Przetestowałem wczoraj.
Dzisiaj jadłem.
Nadal żyję.

Smacznego!

Pozdrowienia.


Help, czyli pomocy By: dorciablee (61 komentarzy) 9 luty, 2010 - 18:57
  • Dorciu By: Gretchen (09.02.2010 - 22:59)
  • Lagriffe, By: Pino (09.02.2010 - 22:58)
  • Pino By: dorciablee (09.02.2010 - 22:57)
  • Gre By: dorciablee (09.02.2010 - 22:54)
  • Ja wiem co to jest CD By: lagriffe (09.02.2010 - 22:54)
  • Wypraszam sobie By: Pino (09.02.2010 - 22:50)
  • Masz zaabonamentowany bażancie By: Gretchen (09.02.2010 - 22:48)
  • DORCIU b By: lagriffe (09.02.2010 - 22:47)
  • Ha! By: Pino (09.02.2010 - 22:46)
  • Dorciu By: Gretchen (09.02.2010 - 22:40)
  • Lagriffe By: dorciablee (09.02.2010 - 22:35)
  • Partyzant By: dorciablee (09.02.2010 - 22:34)
  • @dorcia blee By: realmadrid (09.02.2010 - 22:28)
  • Alga By: dorciablee (09.02.2010 - 22:27)
  • Civil coś tam By: lagriffe (09.02.2010 - 22:26)
  • Hodowca By: dorciablee (09.02.2010 - 22:25)
  • W sumie dobry patent, By: Pino (09.02.2010 - 22:20)
  • Pieczarki są lepsze po mojemu, niż Iglowemu By: alga (09.02.2010 - 22:17)
  • Ech, te majonezy i inne takie... By: Barsenian (09.02.2010 - 22:14)
  • Takie polędwiczki znam:) Mniam, mniam :) By: dorciablee (09.02.2010 - 20:58)
  • Już się robi :) By: Pino (09.02.2010 - 20:54)
  • Igła By: dorciablee (09.02.2010 - 20:53)
  • Lagriffe! By: dorciablee (09.02.2010 - 20:50)
  • Pino By: dorciablee (09.02.2010 - 20:50)
  • Nie wierzę, By: Pino (09.02.2010 - 20:18)
  • pino By: lagriffe (09.02.2010 - 20:14)
  • Lagriffe By: Pino (09.02.2010 - 20:12)
  • Ostatnio jadłem z końskiego By: igla (09.02.2010 - 20:08)
  • Cisto francuskie By: lagriffe (09.02.2010 - 19:58)
  • Przepisy na życzenie, By: Pino (09.02.2010 - 19:46)
  • Pinolku :) By: dorciablee (09.02.2010 - 19:28)
  • Igła By: dorciablee (09.02.2010 - 19:26)
  • eche.. By: igla (09.02.2010 - 19:18)
  • Zupa cebulowa By: Pino (09.02.2010 - 19:15)
  • Proste.. By: igla (09.02.2010 - 19:08)