- 0,5 kg mąki krupczatki – 5 dag drożdży – 1 całe jajko – 1 żółtko – szklanka mleka – 6 dag masła – 0,5 szklanki cukru – szczypta soli
Tłuszcz roztopić. Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru.
Całe jajko i żółtko ubić mikserem z resztą cukru.
Mąkę przesiać do miski.
Drewnianą łyżką wymieszać wszystko dolewając mleko.
Przykryć ściereczką.
Odstawić na 10 minut w ciepłe, spokojne miejsce.
Przemieszać ponownie(ale już krótko)
Odstawić na kolejne 15 minut, niech podrasta.
Po czym wyłożyć na blachę, uprzednio wyściełaną odpowiednim papierem.
Równolegle robimy kruszonkę. – 8 dag mąki krupczatki – 5-6 dag masła posiekać w tej mące – 5 dag cukru pudru – pół torebki cukru waniliowego
Wszystko wyrobić do konsystencji takich “kluseczek”.
Na to ciasto, które już sobie leży na blasze, można położyć wiśnie, uprzednio obtoczone w mące (aby się nie pozapadały w ciasto) i wtedy posypać to wszystko wyrobioną kruszonką.
Przed wstawieniem do piekarnika odczekać jeszcze 15-20 min, aby ciasto dostatecznie podrosło.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.
Pieczemy 40min nie zaglądając w trakcie.
Po tym czasie od razu nie wyciągać, można uchylić lekko piekarnik.
Mam nadzieję, ze wyjdzie.
Przetestowałem wczoraj.
Dzisiaj jadłem.
Nadal żyję.
@dorcia blee
Drożdżówka z kruszonką – przepis na 1 blachę.
- 0,5 kg mąki krupczatki – 5 dag drożdży – 1 całe jajko – 1 żółtko – szklanka mleka – 6 dag masła – 0,5 szklanki cukru – szczypta soli
Tłuszcz roztopić. Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru.
Całe jajko i żółtko ubić mikserem z resztą cukru.
Mąkę przesiać do miski.
Drewnianą łyżką wymieszać wszystko dolewając mleko.
Przykryć ściereczką.
Odstawić na 10 minut w ciepłe, spokojne miejsce.
Przemieszać ponownie(ale już krótko)
Odstawić na kolejne 15 minut, niech podrasta.
Po czym wyłożyć na blachę, uprzednio wyściełaną odpowiednim papierem.
Równolegle robimy kruszonkę. – 8 dag mąki krupczatki – 5-6 dag masła posiekać w tej mące – 5 dag cukru pudru – pół torebki cukru waniliowego
Wszystko wyrobić do konsystencji takich “kluseczek”.
Na to ciasto, które już sobie leży na blasze, można położyć wiśnie, uprzednio obtoczone w mące (aby się nie pozapadały w ciasto) i wtedy posypać to wszystko wyrobioną kruszonką.
Przed wstawieniem do piekarnika odczekać jeszcze 15-20 min, aby ciasto dostatecznie podrosło.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.
Pieczemy 40min nie zaglądając w trakcie.
Po tym czasie od razu nie wyciągać, można uchylić lekko piekarnik.
Mam nadzieję, ze wyjdzie.
Przetestowałem wczoraj.
Dzisiaj jadłem.
Nadal żyję.
Smacznego!
Pozdrowienia.
partyzant -- 11.02.2010 - 15:43