Ech, te majonezy i inne takie...

Ech, te majonezy i inne takie...

Te propozycje kulinarne powyżej to burżuazyjny obciach.
Oryginalne byłoby przyjęcie w stylu awangardy artystycznej lat 50-tych.
Palmę pierwszeństwa wśród znudzonych artystów sztuk wszelakich dzierżyły pomysły imprez imieninowych pani o nazwisku lub pseudonimie art. Czajka.

Pan Merlot zapewne wie więcej o tym kobiecym zjawisku.

Imprezy były organizowane wieczorową porą na placach budów warszawskich. Zastawa skromna – musztardówki w ilości niezbędnej i dwie duże miednice. W jednej pokrojony chleb, a w drugiej śledzie w occie z cebulką. Z zastawy był jeszcze widelec przechodni – to do śledzi.

Wybór w napojach niewielki – wódka czysta, zwykła z czerwona kartką w litrowych butelkach. Moc 45 %.

Frekwencja ponoć zawsze dopisywała; zdarzały się przypadki wchodzenia na waleta czyli poza listą zaproszonych gości. Niech sobie ktoś przypadkiem nie pomyśli… W takich formach uczestnictwa wyróżniała się młodzież artystyczna.

Mój znajomy – dziś emerytowany prof. ASP – wspomina te imprezy z rozrzewnieniem. Mówi, że te śledzie, wóda w musztardówkach i chleb to był taki powszedni kontrapunkt dla tajemniczych i pełnych niespodzianek zakamarków wielkich budów socjalizmu. Nie precyzuje, co to za niespodzianki w tych zakamarkach. Po takim dictum przymyka oczy, pociąga łyk nalewki i rozmarzonym głosem kontynuuje: – Wiesz stary, a te dziewczyny…

Pani Dorciu – pozdrawiam serdecznie!

Życzę udanej imprezy imieninowej i wszystkiego dobrego z okazji wiadomej.


Help, czyli pomocy By: dorciablee (61 komentarzy) 9 luty, 2010 - 18:57
  • Dorciu By: Gretchen (09.02.2010 - 22:59)
  • Lagriffe, By: Pino (09.02.2010 - 22:58)
  • Pino By: dorciablee (09.02.2010 - 22:57)
  • Gre By: dorciablee (09.02.2010 - 22:54)
  • Ja wiem co to jest CD By: lagriffe (09.02.2010 - 22:54)
  • Wypraszam sobie By: Pino (09.02.2010 - 22:50)
  • Masz zaabonamentowany bażancie By: Gretchen (09.02.2010 - 22:48)
  • DORCIU b By: lagriffe (09.02.2010 - 22:47)
  • Ha! By: Pino (09.02.2010 - 22:46)
  • Dorciu By: Gretchen (09.02.2010 - 22:40)
  • Lagriffe By: dorciablee (09.02.2010 - 22:35)
  • Partyzant By: dorciablee (09.02.2010 - 22:34)
  • @dorcia blee By: realmadrid (09.02.2010 - 22:28)
  • Alga By: dorciablee (09.02.2010 - 22:27)
  • Civil coś tam By: lagriffe (09.02.2010 - 22:26)
  • Hodowca By: dorciablee (09.02.2010 - 22:25)
  • W sumie dobry patent, By: Pino (09.02.2010 - 22:20)
  • Pieczarki są lepsze po mojemu, niż Iglowemu By: alga (09.02.2010 - 22:17)
  • Ech, te majonezy i inne takie... By: Barsenian (09.02.2010 - 22:14)
  • Takie polędwiczki znam:) Mniam, mniam :) By: dorciablee (09.02.2010 - 20:58)
  • Już się robi :) By: Pino (09.02.2010 - 20:54)
  • Igła By: dorciablee (09.02.2010 - 20:53)
  • Lagriffe! By: dorciablee (09.02.2010 - 20:50)
  • Pino By: dorciablee (09.02.2010 - 20:50)
  • Nie wierzę, By: Pino (09.02.2010 - 20:18)
  • pino By: lagriffe (09.02.2010 - 20:14)
  • Lagriffe By: Pino (09.02.2010 - 20:12)
  • Ostatnio jadłem z końskiego By: igla (09.02.2010 - 20:08)
  • Cisto francuskie By: lagriffe (09.02.2010 - 19:58)
  • Przepisy na życzenie, By: Pino (09.02.2010 - 19:46)
  • Pinolku :) By: dorciablee (09.02.2010 - 19:28)
  • Igła By: dorciablee (09.02.2010 - 19:26)
  • eche.. By: igla (09.02.2010 - 19:18)
  • Zupa cebulowa By: Pino (09.02.2010 - 19:15)
  • Proste.. By: igla (09.02.2010 - 19:08)