Republika Weimarska?

Republika Weimarska?

I nadchodzący nazizm?

A proszę, to pasuje:

A Republika Weimarska, fakt, ciekawy czas strasznie, miałem nawet ochotę coś kiedyś się tym zajmować więcejh, znaczy czytać i dokształcać.

Fajnie Canetti w swej autobiograficznej powieści pisał o Berlinie w 1928, acz akurat Brechta nie znosił.

Nie tak dawno ktoś na salonie 24 przy okazji obrazy uczuć religijnych przypomniał obrazek Georga Groscha z tamtych czasów

http://iszbin.salon24.pl/146631,o-pewnym-rysunku-grosza

Kurde, wiecie że ja “Kabaretu” nie oglądałem…

Ignorant ze mnie.

A no i ten Remarque, który pasował do tych lat dwudziestych choćby ze swoją fascynacją samochodami i przemysłm.
Boi to ryczące dwudziestki przecież były:)

Acz Remarqe’a wolę późniejszego, tego z emigracji, gdzie smutno, gorzko, zawiedzione miłości, przegrani bohaterowie i tylko ten, kurwa, calvados zostaje.

Nie piłem nigdy calvadosu, kolejny przykład mej ignorancji.

Napiłbym się, niekoniecznie z Joanną jakąś rawik np. ale pod Łukiem Triumfalnym mogłoby to być.

Albo w innej Lizbonie, fado słuchając.

Tak w ogóle to nie bredzę, rzucam inteligentnie i erudycyjnie nawiązaniami kulturowymi, no:)


Gotuj z Pino, czyli rybka po bałkańsku By: Pino (55 komentarzy) 6 styczeń, 2010 - 14:06
  • Nie? By: Gretchen (07.01.2010 - 13:51)
  • Bażancie, By: Pino (07.01.2010 - 13:49)
  • Przepis! By: Gretchen (07.01.2010 - 13:47)
  • a ja dziś serwuję bawarską sałatkę ziemniaczaną By: jozefstopczyk (07.01.2010 - 13:45)
  • Aha, By: Gretchen (07.01.2010 - 13:33)
  • Ja bym spróbowała By: Gretchen (07.01.2010 - 13:32)
  • To prawda, By: Pino (07.01.2010 - 13:26)
  • Smacznie tutaj By: Gretchen (07.01.2010 - 13:18)
  • Jasne, myślę o flądrze kapitalistycznej ;) By: Pino (07.01.2010 - 13:13)
  • pod warunkiem że nie na oleju po 120 smażeniach By: jozefstopczyk (07.01.2010 - 13:11)
  • Och jej, By: Pino (07.01.2010 - 12:48)
  • podobno kiedyś było takie powiedzenie By: jozefstopczyk (07.01.2010 - 12:41)
  • Ale jeśli By: Pino (07.01.2010 - 11:53)
  • Podano, że... By: chamopole (07.01.2010 - 11:08)
  • Gotuję se sama, Igiełko, By: Pino (06.01.2010 - 23:38)
  • Jak Ci podrzucaliśmy śledzia By: merlot (06.01.2010 - 21:42)
  • Pino By: igla (06.01.2010 - 21:40)
  • Doc&Pino, By: tecumseh (06.01.2010 - 19:35)
  • Dorciu, By: merlot (06.01.2010 - 18:39)
  • Chyba umiem wklejać... By: dorciablee (06.01.2010 - 18:09)
  • Kanieczno, By: Pino (06.01.2010 - 17:59)
  • Dorszyk. By: dorciablee (06.01.2010 - 17:53)
  • Imbir, By: tecumseh (06.01.2010 - 15:09)
  • Ojciec kolegi By: chamopole (06.01.2010 - 15:04)
  • Nie cierpię cebuli, By: Pino (06.01.2010 - 14:46)
  • Moja Naj rybki robi ostatnio By: chamopole (06.01.2010 - 14:41)
  • się kupuje By: jozefstopczyk (06.01.2010 - 14:37)
  • Się marynuje samemu, By: chamopole (06.01.2010 - 14:35)
  • joteszu By: jozefstopczyk (06.01.2010 - 14:33)
  • Docent, By: Pino (06.01.2010 - 14:32)
  • Ale jeśli w korzeniu, By: chamopole (06.01.2010 - 14:30)
  • Pino By: jozefstopczyk (06.01.2010 - 14:28)
  • Może być imbir świeży??? By: chamopole (06.01.2010 - 14:22)
  • Co wszyscy z tym katarem, By: Pino (06.01.2010 - 14:15)
  • Dobre się zapowiada, By: tecumseh (06.01.2010 - 14:11)