Dal to taki gęsty sos, popularny w Indiach i Nepalu. Można robić go też z grochu, ale czerwona soczewica ma poważną przewagę – szybciej się rozgotowuje.
Potrzebne są:
- soczewica
– oliwa
– czosnek
– curry albo jakaś masala
– chilli
– sos sojowy
Na oliwie przysmażamy na złoto czosnek. Potem wystarczy wsypać soczewicę i zalać wodą tak żeby jej lustro było około 2 cm nad ziarnami. Jak soczewica wchłonie wodę dodajemy przyprawy (ile kto lubi) i czekamy aż wszystko ładnie się rozpapla.
To jest wersja basic, bo można dodać jeszcze cebulę (wcześniej podsmażoną), starte warzywa (marchew, pietruszka), sproszkowaną paprykę słodką.
Dal jest super na gorąco z ryżem, ale jak wystygnie i stężeje jest znakomity do smarowania pieczywka.
A,
gdzie tu mięcho?
Igła -- 19.03.2008 - 16:38Czy my mamy już naprawdę odżywiać się kluchami, sałatą i jakimiś falafelami?
A kartofle z sosem, a mizeria, a deser, a przekąska?
Igła
a po co
tu mięcho?
“Elämä on kuin suklaarasia, koskaan ei tiedä mitä saa.”
Docent Stopczyk -- 19.03.2008 - 16:48A co ja, sikorka
jestem, z gołym pępkiem?
Czyli to przystawka?
Igła -- 19.03.2008 - 16:51Igła
Hm, wyglada ciekawie,
choć nie powiem, że bardzo zachęcająco:)
No, ale ja do roślin fasolopodobnycvch toi uprzedzenie mam.
Panie Igło, a bez mięsa to się nie da czasem?
Pzdr
grześ -- 19.03.2008 - 16:58Igło
może być przystawką do karkóweczki albo golonki w piwie :)
“Elämä on kuin suklaarasia, koskaan ei tiedä mitä saa.”
Docent Stopczyk -- 19.03.2008 - 17:02DOCENT
kilka uwag komentatorskich:
łatwe, szybkie, tanie i na czuja smaczne
Prezes , Traktor, Redaktor
max -- 19.03.2008 - 17:15max
i tak jest :)
“Elämä on kuin suklaarasia, koskaan ei tiedä mitä saa.”
Docent Stopczyk -- 19.03.2008 - 17:36To brzmi lepiej
Ale spadam, bom plamę zaliczył.
Igła -- 19.03.2008 - 17:39Igła