szybki przepis, który by Pana i przeraził i nie wiem co jeszcze, ale mogę podać:
Składniki:
- 70 dag świeżej aronii – 600 liści wiśni – 3 litry wody – 1,5 kg cukru – paczuszka kwasku cytrynowego ew. sok z 1 cytryny
To bez aronii gotujemy ok.20 min
w międzyczasie tą aronię rozdrabniamy, by pokazała jaka jest soczysta
Jak już ten wywar się “buzuje” to dodajemy ta rozgniecioną aronię i jeszcze chwilę dosłownie, razem wywar “pracuje”.
Później wiadoma sprawa. Przez gazę przelewamy ten wywar do innego stosownego naczynia.
Czekamy aż ostygnie.
Później całość wlewamy do 0,6 litra czystego spirytusu.
Przegryza się to wszystko tak ze 3-4 tygodnie.
Jak ktoś rozlewa na mniejsze ilości, to oczywiście zachowuje stosowne proporcje spirytusu.
I tak by to wyglądało.
To może nawet taka pseudo nalewka. Ale smaczna jest w sumie.
to jest
szybki przepis, który by Pana i przeraził i nie wiem co jeszcze, ale mogę podać:
Składniki:
- 70 dag świeżej aronii – 600 liści wiśni – 3 litry wody – 1,5 kg cukru – paczuszka kwasku cytrynowego ew. sok z 1 cytryny
To bez aronii gotujemy ok.20 min
w międzyczasie tą aronię rozdrabniamy, by pokazała jaka jest soczysta
Jak już ten wywar się “buzuje” to dodajemy ta rozgniecioną aronię i jeszcze chwilę dosłownie, razem wywar “pracuje”.
Później wiadoma sprawa. Przez gazę przelewamy ten wywar do innego stosownego naczynia.
Czekamy aż ostygnie.
Później całość wlewamy do 0,6 litra czystego spirytusu.
Przegryza się to wszystko tak ze 3-4 tygodnie.
Jak ktoś rozlewa na mniejsze ilości, to oczywiście zachowuje stosowne proporcje spirytusu.
I tak by to wyglądało.
partyzant -- 17.12.2009 - 18:57To może nawet taka pseudo nalewka. Ale smaczna jest w sumie.