Sałatka to to jest, ale z grecką ma mało wspólnego.
Po pierwsze, w Grecji nie znają czegoś takiego jak sałata czy kapusta w niej. Na Cyprze już tak. A juz pekińska to zbrodnia.
Kukurydza też nie pasuje, brakuje za to ogórka.
2 – 3 pomidory
2 – 3 ogórki
garść oliwek
1 czerwona cebula
1 papryka
150 g sera typu feta
oregano
sól, pieprz
oliwa
Oliwki najlepiej greckie, czarne. Hiszpańskie się nie umywają do greckich. Feta też najlepiej oryginalna (mozna kupić w marketach na kilogramy na stoiskach z serami), ta nasza feta niezbyt się nadaje. No i oczywiście dobra oliwa.
Najlepsza wychodzi w sezonie tzn wtedy gdy są dobre pomidory, najlepiej z działki swojej.
To nie tak
Sałatka to to jest, ale z grecką ma mało wspólnego.
Po pierwsze, w Grecji nie znają czegoś takiego jak sałata czy kapusta w niej. Na Cyprze już tak. A juz pekińska to zbrodnia.
Kukurydza też nie pasuje, brakuje za to ogórka.
2 – 3 pomidory
2 – 3 ogórki
garść oliwek
1 czerwona cebula
1 papryka
150 g sera typu feta
oregano
sól, pieprz
oliwa
Oliwki najlepiej greckie, czarne. Hiszpańskie się nie umywają do greckich. Feta też najlepiej oryginalna (mozna kupić w marketach na kilogramy na stoiskach z serami), ta nasza feta niezbyt się nadaje. No i oczywiście dobra oliwa.
Najlepsza wychodzi w sezonie tzn wtedy gdy są dobre pomidory, najlepiej z działki swojej.
jacer -- 10.04.2008 - 07:57