Oferty współpracy biznesu i nauki

Szukając czegoś o próbach współpracy biznesu z naukowcami natrafiłem na stronę internetowa Ośrodka Transferu Wiedzy i Technologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Ze strony można pobrać katalog ofert innowacji opracowanych przez wrocławskie ośrodki akademickie: uniwersytet, politechnikę, Akademie Medyczna i Rolnicza. Szczególnie interesuje mnie rozdział pt. “Zdrowie, żywność i nauki biologiczne” (.pdf), w którym znalazłem kilka ciekawych rzeczy. Katalog zawiera opis około 100 innowacji z dziedziny praktyki medycznej, technologii produkcji, ekspertyz i szkoleń oraz oczywiście nowych produktów i usług.

Pomiędzy wieloma ofertami znalazłem następujące, które przykuły moja uwagę. Inwestorów chętnych do skomercjalizowania poniższych innowacji proszę kierowca sie do Katalogu na stronie OTWiT.

1. „Nowe związki o zapachach: świeżych grzybów z nutą leśną, świeżego podgrzybka z nutą owocową oraz wybitnie grzybowy zapach zbliżony do zapachu prawdziwków”

Oferta innowacyjna obejmuje sposób syntezy nowych związków chemicznych, posiadających zapach:
· świeżych grzybów z nutą leśną,
· świeżego podgrzybka z nutą owocową,
· maślano-owocowy.

Ich nierozdzielona mieszanina posiada natomiast zapach „wybitnie grzybowy, bardzo przyjemny, zbliżony do zapachu prawdziwków”. Mogą one znaleźć zastosowanie w kompozycjach zapachowych, produktach spożywczych i przyprawach wymagających zapachu grzybowego.

Aspekty innowacyjne:
· Brak na rynku innych związków, posiadających zbliżony zapach
· Nowe, nieznane w literaturze związki chemiczne
· Łatwość otrzymania produktu
· Dostępność substratów i reagentów niezbędnych do przeprowadzenia syntezy
· Odporność produktu na przechowywanie i obróbkę termiczna

2. „Nowy octan i sposób wytwarzania nowego octanu (aromat o zapachu wędzonkowym)”

Wynalazek rozwiązuje zagadnienie wytwarzania nowego związku, który może znaleźć zastosowanie jako aromat w przemyśle spożywczym, głownie mięsnym. Związek ten otrzymywany z naturalnego, taniego surowca. Posiada strukturę izoprenoidową, a wiec ulega łatwo metabolizmowi. Związek ten posiada zapach drzewno-dymny z nuta wędzonkową.

3. „Sposób otrzymywania S-(-)-1-(3-metoksyfenylo)-etanolu droga biotransformacji (związki chemiczne do syntezy farmaceutyków, dodatków do żywności itp.)”

Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania S-(-)-1-(3-metoksyfenylo)-etanolu na drodze transformacji. Wynalazek polega na tym, ze do redukcji 3-metoksyacetofenonu stosuje sie rozdrobnione korzenie selera. Związek ten może znaleźć zastosowanie w prowadzeniu stereospecyficznych syntez związków organicznych

Aspekty innowacyjne:
· Proces szybki (48h), tani (koszt selera), PROSTY (warunki niesterylne
· Proces daje produkt o wysokiej czystości optycznej (ee=98%)

Twórcami tych ofert (“żywcem przepisanych z katalogu) są badacze z dawnej Akademii Rolniczej (obecnie Uniwersytetu Przyrodniczego) we Wrocławiu. Jeśli widzicie zastosowanie dla tych substancji i posiadacie fundusze niezbędne na wdrożenie, wystarczy się skontaktować z OTWiT.

Średnia ocena
(głosy: 0)

komentarze

Sprawa nie jest błaha

Stosowanie starych zapachów do nowych, mających zdrowe składniki potraw pozwala przełamać granicę pokoleniową. Odzwyczajenie naszych milusińskich od niezdrowych paskudztw zjadanych podczas przerw w szkole będzie wymagało stosowania takich właśnie substancji.
Myślę zresztą, że to rozwiazuje nie tylko polski problem.


Panie Bromku

A ja się zeźliłam. Takie “wynalazki” powodują tylko, że jesteśmy coraz bardziej oszukiwani. Każdy syf nam sprzedadzą producenci i handlowcy, bo będzie ładnie pachniał i wyglądał.
Zapach drzewno-dymny z nuta wedzonkową proponuję zastosować do aromatyzacji skarpetek.
Zapach świeżego podgrzybka z nuta owocową świetnie się sprawdzi w impregnacji drewnianych kratek prysznicowych.
A ten 1-2-3-meta-eta-seler nadaje się do tabletek na porost włosów i paznokci. Przykryje każdy feler, jak to seler.


@czytelnicy

wstyd na moją głowę za błędy ortograficzne, np. za “świerze grzyby”.
poprawiłem się


Magio

masz rację, że substancje odkryte na AR mogą posłużyć producentom żywności do “oszukiwania”. Dajemy się oszukiwać jako konsumenci, bo oczekujemy tanich i łatwo dostępnych produktów. Proszę zajrzeć do lodówki i przeczytać z czego składa się coś wędzonego. Obok najważniejszego składnika znaleźć można dym lub aromat dymu. Oba dodatki dozwolone do użytku w przemyśle spożywczym.
Skład chemiczny dymu jest złożony i zależy między innymi od rodzaju użytego drewna, zastosowanej metody uzyskiwania dymu, zawartości wody w drewnie oraz temperatury i stężenia tlenu w czasie wytwarzania dymu. Wędzone środki spożywcze zwykle wywołują obawy natury zdrowotnej, szczególnie odnoszące się do ewentualnej obecności wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Ponieważ aromaty dymu wędzarniczego są wywarzane z dymu, który jest poddawany frakcjonowaniu i procesom oczyszczania, zastosowanie aromatów dymu wędzarniczego ogólnie uważane jest za stwarzające mniej obaw natury zdrowotnej niż tradycyjny proces wędzenia.


Subskrybuj zawartość