Piernik piwny

Ciasta na piwie były drzewiej niezwykle popularne w kuchni polskiej. Stosowano do nich przede wszystkim niefiltrowane pożywne piwa pszeniczne. Zawartość drożdży pomagała ciastu uzyskać wspaniałą pulchność, ale przede wszystkim dawała mu niepowtarzalny smak.

Do naszego piernika można użyć w zasadzie dowolnego piwa. Ja zdecydowałem się na portera (z Żywca bo u mnie na wsi nie uświadczysz innego :).

No to jedziemy. Potrzebne są:

3 szklanki mąki
2 yayka
1/2 kostki stopionego masła (lub margaryny)
1 szklanka piwa
1 szklanka miodu (spadziowy jest najlepszy!)
3 łyżeczki kakao
przyprawa do piernika (albo własna ulubiona kompozycja, ja daję anyż, kardamon, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki i deczko świeżo mielonego pieprzu)
bakalie (co kto tam lubi)
orzechy

Wszystko ładnie mieszamy, do blachy i na 40-45 min. do pieca (200 st. C).

Rewelacyjne do gorzkiej wódki ziołowej np. 999 a nawet do Beherovki (nie ma to jak popijać piernik piernikiem :))

....

Średnia ocena
(głosy: 0)

Hm, smakowite,

a u mnie już świąteczne ciasta sie skończyły,buu….
Kurde, a ten piernik, to kiedyś muszę zapodać jako propozycję, by na święta w domu go zrobić, albo i nie na święta.


to jest propozycja

w ogóle :)

“Dzieci, umyjcie rączki!”
Rysiek z Klanu


Dzisiaj robię,

niech to lepiej będzie dobre, bo nie lubię porażek w kuchni :>


>Pino

to się postaraj. mi zawsze dobry wychodzi…

“I don’t need to fight
To prove I’m right”


Właśnie powędrował

do piekarnika… a po wizycie na Ukrainie będzie czym popić :)

pozdrawiam

dopisane: Docencie, to jest pycha :))) dziękuję i zachęcam innych czytelników…


>Pino

Twoja zasługa… jakby wyszedł zakalec to bym napisał to samo ;) ...

“I don’t need to fight
To prove I’m right”


Subskrybuj zawartość