Pani Gretchen

Pani Gretchen

Napisałem o krowim ”parmezanie”, bo nie jestem pewien, czy Pani nie odróżnia Parmigiano-Reggiano od Pecorino w jego wielu odmianach (czasem jest on z mleka owczego, skoro się Pani tak te krowy spodobały), Asiago, albo Grana Padano.
Bardzo też proszę o nie przypisywanie mi nie moich słów. Wyraźnie napisałem, że wolę Grana Padano, a nie Parmezan (Parmigiano-Reggiano). Moim zdaniem jest mniej „woskowaty” w smaku. Ale to już kwestia gustu. Warto jednak zachować elementarną uczciwość dyskusji i nie przekręcać cudzych opinii, tylko po to, żeby pasowały do tego co chce Pani udowodnić. Albo uważniej czytać.
Jeśli mowa o pesto bez bazylii, to czy Pani naprawdę sądzi, że specjalnie dla Pani (albo, jeśli tak Pani woli – Pani na złość)wymyśliłem te włoskie nazwy? Ja nie umiem gotować i nigdy bym nie wpadł na takie pomysły. Lubię jeść i interesuje mnie co jem. Gotowanie zostawiam innym. Na przykład kucharzom i kucharkom włoskim.
Zakpiłem sobie trochę wczoraj sugerując, że Pani zdaniem włoscy kucharze mniej wiedzą o pesto od Pani. Nie zrozumiała Pani tego żartu i trudno, ludzie różnią się i smakiem i poczuciem humoru. Ale skoro wraca Pani do tego, to radzę Pani unikać Włoch, bo jako wielbicielka bazylii może się Pani rozczarować, zamawiając pesto. Zwłaszcza Ligurii proszę unikać, bo to pesto z fasoli jest okropne. Choć z drugiej strony, może akurat Pani w nim zasmakuje.
Być może nawet odnajdzie w nim Pani bazylię, „parmezan” i charakterystyczny smak orzechów włoskich. W końcu Pani wie lepiej, prawda?

Smacznego!


Qlinarna Gretchen: Pesto presto! By: Gretchen (131 komentarzy) 1 marzec, 2009 - 00:27
  • To może jeszcze By: AnCz (02.03.2009 - 11:53)
  • AnCz By: docentstopczyk (02.03.2009 - 11:46)
  • Grześ By: AnCz (02.03.2009 - 11:44)
  • Gretchen, no smakowicie się prezentuje:) By: tecumseh (02.03.2009 - 11:02)
  • Pesto bez sera? By: AnCz (02.03.2009 - 10:57)
  • Stopczyku By: Gretchen (01.03.2009 - 21:39)
  • >Gre By: docentstopczyk (01.03.2009 - 21:39)
  • Pani Agawo By: Gretchen (01.03.2009 - 21:03)
  • Panie Igło By: agawa (01.03.2009 - 20:12)
  • Ale to muszą być By: Gretchen (01.03.2009 - 20:10)
  • na pewno będzie By: docentstopczyk (01.03.2009 - 20:04)
  • A sobie zrób By: Gretchen (01.03.2009 - 19:43)
  • a tak sobie napisałęm By: docentstopczyk (01.03.2009 - 19:40)
  • Stopczyku By: Gretchen (01.03.2009 - 18:56)
  • >Gre By: docentstopczyk (01.03.2009 - 18:52)
  • Panie Igło By: Gretchen (01.03.2009 - 17:34)
  • Proszę Gretchen By: igla (01.03.2009 - 17:20)
  • Oj... By: Gretchen (01.03.2009 - 14:29)
  • W katakumbach By: maddog (01.03.2009 - 12:41)
  • W sklepach??? By: Gretchen (01.03.2009 - 12:30)
  • Zdradzę Ci tajemnicę By: maddog (01.03.2009 - 12:27)
  • Max By: Gretchen (01.03.2009 - 12:24)
  • Mad By: Gretchen (01.03.2009 - 12:22)
  • Ładnie podrażnia kubki By: max (01.03.2009 - 12:12)
  • Ale dłużej wtedy jest By: maddog (01.03.2009 - 12:09)
  • Mad By: Gretchen (01.03.2009 - 12:08)
  • Bierzesz pomidora By: maddog (01.03.2009 - 12:06)
  • Stopczyku By: Gretchen (01.03.2009 - 11:59)
  • >Gre By: docentstopczyk (01.03.2009 - 07:58)
  • No pewnie, że całkiem niezdrowo By: Gretchen (01.03.2009 - 01:29)
  • Dobra, kozo By: maddog (01.03.2009 - 01:27)
  • A widzisz By: Gretchen (01.03.2009 - 01:25)
  • Ryż By: maddog (01.03.2009 - 01:22)
  • Mad By: Gretchen (01.03.2009 - 01:19)
  • Eeeee By: maddog (01.03.2009 - 01:15)