u nas już się zaczyna używać obu nazw wymiennie, ale kisz (quiche) to konkretna potrawa, rodem z Lotaryngii, składająca się ze spodu z ciasta (z obrąbkiem) upieczonego częściowo wcześniej i wypełnionego sosem-nadzieniem z jajecznicy ze śmietaną i boczkiem lub słoniną.
Działalność domorosłych eksperymentatorów i ogólny upadek obyczajów i poszanowania dla tradycji doprowadziły do mutowania nadzienia w dowolnym kierunku, przy zachowaniu idei wypasionej jajecznicy jako spoiwa.
A tarta to pojęcie bardzo ogólne. Może być cokolwiek na słodko czy słono. Na cieście, w cieście, bez ciasta też bywa.
Doc,
u nas już się zaczyna używać obu nazw wymiennie, ale kisz (quiche) to konkretna potrawa, rodem z Lotaryngii, składająca się ze spodu z ciasta (z obrąbkiem) upieczonego częściowo wcześniej i wypełnionego sosem-nadzieniem z jajecznicy ze śmietaną i boczkiem lub słoniną.
Działalność domorosłych eksperymentatorów i ogólny upadek obyczajów i poszanowania dla tradycji doprowadziły do mutowania nadzienia w dowolnym kierunku, przy zachowaniu idei wypasionej jajecznicy jako spoiwa.
A tarta to pojęcie bardzo ogólne. Może być cokolwiek na słodko czy słono. Na cieście, w cieście, bez ciasta też bywa.
merlot -- 30.11.2009 - 10:20